MEDICINHISTORISKA DATABASEN

Serierubrik: Årsberättelser från Provinsialläkare

Filnamn: P8612280

År: 1861

Ort: Härnösand

Författare: Carl-Johan Hallström

Dokumentets namn:

Arkivnummer: RA/420177.03

Beståndsnamn: Medicinalstyrelsen

Signum: E5A

Rapport: 17/186

Diarienummer: 1820[saknas]

Ankomstdatum: 1862-04-12

Volym: SK:31

//God berättelse; utmärkta tabeller//
Årsberättelse från Hernösands ProvincialLäkare Distrikt af Wester Norrlands Län för år 1861.

1:o Väderlekens och årsvextens förhållande i allmänhet:
Stark kyla och ymniga snöfall, som utmärkte sednaste delen af år 1860, fortforo med få afbrott under de 2:ne första månaderne af året, så att de väldiga snömassorna gjorde det nära omöjligt att befara mindre besökta vägar, och för de vägskyldige var det nu som förliden vinter nästan omöjligt att till belåtenhet fullgöra sina åligganden; Mars och April månader utmärkte sig likaledes genom täta snöfall och den starka kyla, som nästan hela April månad fortfor under nätterna, gjorde att vägarne ännu i slutet af månaden voro farbara med släden, isarne ganska starka och betydliga snömassor i skogarne qvarliggande. I Maj månad fortfor ock kylan om nätterna, så att i denna månad såningsarbetet endast på torrare och för solen mera öppna ställen kunde börja; i månadens slut qvarlåg ännu betydligt snö i skogarne. Med Juni började en blidare väderlek och i Juli var ganska stark och jemn värme, men begge månaderne utmärkte sig genom högst sparsam nederbörd. Början af Augusti var särdeles vacker, men sednare delen af månaden utmärktes af ganska riklig nederbörd, hvilken oafbrutet fortfor, nästan hela September med kylig luft. October månad var särdeles vacker och lemnade jordbrukaren godt tillfälle att arbeta i jorden. Med November månad började några starka snöfall och en köld som uppgick ända till 24 grader, hvaremot i midten af månaden inträffade en blidare väderlek med nästan jemn blåst, som ej sällan öfvergick till storm, hvilket ock fortfor i December; och såsom något för denna ort högst ovanligt må anmärkas, att temperaturen i denna månad visade ända till +7 Celcii och att inloppet tills efter jul var öppet, så att man vid denna tid fick se Segelbåtar lägga till vid hamnbryggan.
Den sena Såningstiden i förening med bristande nederbörd under Junii och förra delen af juli, hvarigenom årsvexten var ganska klen, lät nästan allmänt befara missvext, men genom flere uppfriskande regndagar i slutet af månaden och derpå följande stark värme i Augusti gjorde växtligheten stora framsteg så att denna ort i allmänhet hade att fröjda sig åt en temligen god Sädes gröda. Potatisskörden, som för denna landsort är af mycken vigt utföll särdeles klent, ithy att denna jordfrukt genom torr röta tog mycken skada, så att flere Socknar, hvilka årligen till Staden försälja mycket häraf, detta år ej allenast fått vidkännas brist på detta vigtiga födoämne utan komma i största förlägenhet för utsäde till instundande vår. Denna omständighet i förening med ökade behof af Spanmål för den främmande arbetsstyrka, som i och för timmerhuggning befinna sig på dessa trakter, torde påkalla en ej så ringa införsel af säd.
Sjukligheten har jemförelsevis under det förflutna året varit betydlig, och torde till en stor del hafva sin förklaring i de hastiga temperaturväxlingar, som utmärkt det förlidna året.

2:o Allmännare förekomne sjukdomar:
Sedan denna afdelning af årsberättelsen numera genom Kongl. SundhetsCollegii gifna föreskrift i Circulär utaf den 26 September 1861, blifvit öfverflödig, får jag nu hänvisa till bifogade "öfversigt af gängse sjukdomar". Till grund för uppgörelsen häraf har blifvit laggd den under året förda sjukjournalen hvilka upptager de sjukdomsfall, hvilka hos mig blifvit anmälda dels af de sjuke sjelfva dels genom ombud, äfvensom de sjukdomsfall, som under embetsresor och vid resor på kallelse af enskild person blifvit iakttagne.
Oaktadt de nogrannaste anteckningar torde väl ej den bifogade "öfversigten af gängse sjukdomar inom Distriktet" vara ett uttryck af det verkliga förhållandet, då det med säkerhet kan antagas, att flere sjuka dels under min bortovaro från staden, dels af andra orsaker besökt Stadsläkaren och sålunda ej blifvit antecknade samt att ett ej ringa antal af sjuka aldrig vända sig till Läkaren, men dessa förhållanden äro Kongl. Collegium allt för väl bekanta, och i förlitan derpå vågar jag, med hopp om öfverseende med de brister, som oaktadt bästa vilja ej kunnat afhjelpas, bifoga rapporten i det ofullständiga skick den nu förefinnes.
De personer som rådfrågat mig och befunnits behäftade med sådana åkommor, som företrädesvis fordrat vård å Lazarett och sålunda der blifvit intagne, äro ej å närlagde öfversigt uppförde för att ej samma personer måtte blifva på 2:ne ställen upptagne
Af coryza hafva såväl på våren som hösten talrika fall förekommit
Af chirurgiska fall hafva några benbrott och luxationer äfvensom flere fall af panaritium varit föremål för behandling.
Af scrophulösa conjunctiviter, Tinia capites favusa, Scabies, Impetigo och Eczema hafva ock ett och annat fall förekommit
De fall af syphilis, som i min praktik förekommit, hafva uteslutande yppat sig hos sjöfarande.

3:o Förhållandet i allmänhet med
a) Sundhetspolis, Socknenämnders verksamhet för allmänna hellsovården:
Någon Sundhetspolis finnes ej, och rörande Socknenämndernas verksamhet för allmänna helsovården har jag intet att tillägga till hvad jag förlidet år derom anförde.
Vid den typhoidfeberepidemi, som visade sig i Nora Socken under förliden vinter, hade jag förnyade bevis på allmogens beredvillighet att åtaga sig ekonomiska uppoffringar till lindrande af de sjukas nodställda belägenhet och för att motverka smittans spridning, men räddslan för sjukdomen var så stor att man hade de största svårigheter att erhålla någon som ville åtaga sig de sjukas vård.
Något Sockenapothek finnes ej, men innom de från staden mäst aflägsna Socknar, nemligen Nora och Skog, finnas Landthandlare, som, efter hvad det blifvit mig berättadt, årligen från Stockholm uppköpa betydliga partier Apotheksvaror.
b) Fattigvård och Fångvård:
Fattigvården är i många Socknar Särdeles betungande och skulle vara det ännu mera om ej ett ganska omenskligt förfaringssätt gjorde sig gällande vid sättet att försörja de fattige, då nästan uteslutande afseende fästes vid det billiga priset och föga eller intet vid den blifvande behandlingen.
Då Socknarne blifva tvungne att öfvertaga vården om barn eller äldre orkeslösa personer, så Kungöres näst föregående Söndag att den derpå följande Söndagen, efter Gudstjenstens slut, vården om den och den personen kommer att åt den minstbjudande öfverlåtas, och den fruktan som står att läsa i dessa barns ansigten vid ovissheten hvart de skola komma och deras tårar, om de förmoda sig hafva fått ett strängt värdsfolk, äro verkligen hjertslitande att åse.
I slutet af året blef det nya Cellfängelset färdigt till inflyttning. Denna byggnad är uppförd på en af staten inköpt plats i närheten af Södra tullen, ungefär midt emellan Lazarettet och Hospitalet, på en fri och öppen plats, den innehåller, utom boningsrum för Direktören och öfrig betjening, 56 celler, hvaraf 2 mörka och 6 fönsterceller, fördelade på tre vaningar, och är försedd med varmapparat.
Tiden sedan fängelsets öpnande har varit för kort för att man ännu skulle kunna uttala hvad verkan detta förvaringsätt tyckts utöfva, dock har det redan varit ett och annat tillfälle att erfara den magt hvarmed detta fängelsesystem, i jemförelse med gemensamhetsfängelset, förmår att väcka den brottslige till besinning af sin belägenhet.
Rapport öfver Sjukvården vid Fängelset aflemnades den 18 Januari på härvarande landscontor.
c) Allmänna Välgörenhets inrättningar Folkskolor, m.m.
Som inga förändringar häruti skett, får jag hänvisa till hvad jag förlidet år hade tillfälle att anföra.
d) Helsobrunnar och Badorter.
Utom en källa i Hernösands Stad, hvilken numera begagnas af ett ringare antal, finnes inom Distriktet ingen helsokälla.
e) Vaccination och Revaccination.
Alla vaccinationsjournaler för året hafva ännu ej från Konungens Befallningshafvande inkommit
Som varken innom Distriktet eller i Socknarne närmast, under årets lopp något fall af smittkoppor förekommit, så är det högst sannorlikt att Revaccination af högst få begagnats.
f) Apothek.
Inom Distriktet finnes ett privilegieradt Apothek i Hernösand Stad, vid hvilket visitation verkställdes af undertecknad den 14:de December, hvaröfver protocoll blifvit till Kongl. Kollegium insändt:
g) Barnmorskeväsendet.
Utom Hemsö Kapellförsamling, som fortfarande är i saknad af Barnmorska, äro alla Distriktets socknar försedda med skickliga och till instrumentens begagnande examinerade Barnmorskor. Högsjö socken har under årets lopp erhållit en ny Barnmorska. Hemsö Kapellförsamling som genom sitt läge tidtals är afstängd från all communication med fasta landet, är i största behof af egen Barnmorska, men derest ej något lönetillskott för en sådan af allmänna medel kan utverkas torde det vara af skäl, som jag i min förlidet år afgifna berättelse anförde, blifva omöjligt att få denna brist afhjelpt.
Under årets lopp är af mig verkställde 2 Tångförlossningar och en vändning i och för tvärriktning; af Distriktets Barnmorskor äro flere tångförlossningar verkställde, hvarom rapporter blifvit till Kongl. Collegium insända.
h) Beväringsmanskapet
Härom har jag till Kongl. SundhetsCollegium efter mönstringarnes slut ingifvit rapport.

4:o Embetsförrättningar på grund af vederbörande auctoriteters förordnande:
a) För helso- och sjukvårdsärenden.
1) Resa till Allsta by af Nora Socken den 22/1 i och för Typhoidfeber
2) d:o till d:o m.fl. byar af d:o d:o den 10/2 d:o
3) d:o till d:o d:o den 22/2 d:o
4) d:o till d:o d:o den 25/3 d:o
5) d:o till flere byar af Hemsö Kapellförs. d 8/4 i och för bröstsjukdom bland barn
6) Resa till Ärsta m.fl. byar af Nora s:n d. 13/5 i och för nervfeber och frossa
7) d:o till Bondsjö by af Säbrå Socken den 4/7 i och för Vattkoppor
8) d:o till Gudmundrå Socken den 8/8 i och för nervfäber och frossa
9) d:o till Locke by af Säbrå s:n den 2/10 i och för strypsjuka
10) d:o till Jittesta m.fl.byar i Gudmundrå den 10/10 i och för fäbersjukdom; hvarom embetsrapporter efter hvarje förrättning blifvit genom Konungens Befallningshafvande till Kongl. SundhetsCollegium afsände.
b.) För medicolegala ändamål:
1:a Besigtning af Bonden Gustaf Nilsson från Sidensjö å härvarande Länsfängelse för utrönande af sinnesbeskaffenhet; protocoll och utlåtande afgifvet den 10 September.
2:a Besigtning af f.d. Styrmannen Pehr Sjöström från Anundsjö å härvarande Länsfängelse för utrönande af sinnesbeskaffenhet; protocoll och utlåtande afgifvet den 28 November.
Protocoller öfver ofvannämnde förrättningar hafva genast efter dess slut blifvit till Konungens Befallningshafvande aflemnade för att vederbörande myndigheter tillställas.

5:o Uppgift på inom Distriktet bosatt personal af:
a) Legitimerade läkare:
Undertecknad Prov. Läkare i Hernösand
A. A. Lenström, Stads, Lazaretts och Hospitals Läkare i Hernösand.
b) Badaremästare: Lund i Hernösand.
c) Djurläkare: C. J Andersson, bosatt i Bondsjö 1/4 mil från staden
d) Apothekare: J. V. Liedberg, Apothekare i Hernösand.
Provisorer: H. D. Rydberg exam apothek den 31/5 1861 Receptarius.
J. A. Heurlin d:o d:o den 30/5 1860 Laborant.
Reinholdson, som är upptagen på visitationsprotocollet, har flyttat och Herr Heurlin antagit Condition.
c) Barnmorskor:
Hernösand och Hernön: Ch. Svanljung lönad af Communen
Fru Felldin och Fru Rådström, praktiserande och examinerade till Instrumenters begagnande
Säbrå Socken: Sara Östberg, exam. till instrumenters begagnande
Sophi Häggqvist d:o d:o
Stigsjö Socken: Märta Magnusson d:o d:o
Gudmundra d:o Carin Norberg d:o d:o
Nora och Skog: Carin Sjödin d:o d:o
A. L. Rönnberg f.d. pensionerad af Communen
Viksjö Socken: Cath. Christina Larson; lönad af Communen
Häggdånger: Hustru Rylund d:o d:o
Högsjö: C. Lindberg. exam. till Instrumenters begagnande och lönad af Communen.
Hustru L. Almqvist f.d. pensionerad af Communen
f) Vaccinatörer:
Hernösand och Härnön: A. C. Svanljung
Säbrå: Klockaren J. Blomqvist
Stigsjö: Barnmorskan M. Magnusson
Viksjö: Klockaren Is. Granberg
Häggdånger: d:o Ledin
Gudmundrå: Skolläraren A. P. Vestrin
Högsjö: d:o Lindberg
Nora: Barnmorskan C. Sjödin
Skog: Skolläraren Felldin
g) Qvacksalvare:
Några nya hafva mig vetterligen ej sedan förlidet år uppträdt
Jacob Jonsson, boende i Gallsetts by af Skogs Socken, och Erik Månsson, boende i Nordingrå Socken, äro här sedan flere år tillbaka kända. De utöfva sin praktik särdeles inom Nora och Skogs Socknar och närgransande Socknar af Sollefteå och Norra Ångermanlands Distrikter.
Upprepade åderlåtningar, laxermedel, kräkmedel, terpentin och nervdroppar äro nästan uteslutande de medel som utan åtskilnad begagnas, och doserna så starka att man måste anse otroligt att berättelserna derom äro med sanningen öfverenstämmande. Erik Månsson har under årets lopp 2:ne gånger varit ställd under tilltal.
Som den nya Provinsial Läkare stationen i Skog är belägen i Centrum af dessa personers verkningskrets, så torde för framtiden någon närmare uppsigt kunna egnas åt deras åtgöranden.

6:o Vetenskapliga iakttagelser m.m.
Härom har jag intet att omförmäla.

7:o Andra med helsovårdens sammanhang egande ämnen: Intet att anföra:

Hernösand i Mars 1862.
Carl Johan Hallström
Prov. Läk. i Hernösands Distrikt.

Rapport öfver Sjukvården vid Hernösands LänsFängelse år 1861.
Sjuke personer: i gemensamt fängelse: quarligg. sedan 1860. Insjuknade Summa vårdade Afförde Quarligg. till 1862.
Ålder Årstid Tillfrisknade. Till dårhus. Obotade Döde
Under 20. 21-40. 41-60. Öfver 60. Jan-Mars April-Juni Juli-Sept. Okt-Dec.
M. Q. M. Q. M. Q. M. Q. M. Q. M. Q. M. Q. M. Q.
a) Ransakningsfångar: 1     3   1           3 1 5 2       1 1     1
b) Straffång. för viss tid:         2         1   1   2   2              
c) Försvarslöse:       1                 1 1 1                
Summa personer: 1     4 2 1       1   4 2 8 3 2     1 1     1
Sjukdomar:                                              
Febris intermitt.         1             1   1   1              
Manomania 1                         1           1      
Melancholia           1           1   1                 1
Conjunctivitis simplex       1                 1 1 1                
Catarrh. pulmon.         1         1       1   1              
Febr. gastr. simpl.       1               1   1 1                
Cardialgia       1 1 1       1   2   3 2 1              
Testiculus venerrus       1                 1 1         1        
Mastitis         1         1       1   1              
Ulcera cruris       1                 1 1 1                
Summa sjukdomar: 1     5 4 2       3   5 3 12 5 4     1 1     1
  12               12 12
Anmärkningar:
Antalet af Fångar, inberäknade de sedan förlidet år quarvarande, har uppgått till 122. Medikamentskostnader för året uppgår till 29 Riksd Riksmynt, hvaruti dock ingår kostnaden för medikamenter åt Fängelsets betjening.
Bland fängelsets betjening hafva följande sjukdomar blifvit behandlade:
Angina tonsillar 1
Febr. gastr. simpl. 1
Dyspepsi 1
Gastritis chron 1
Synovitis artic. Pedis 1
Eczema 1
Summa: 6

Öfwersigt af gängse Sjukdomar i Hernösands Prov. Läk. Distrikt af Wester norrl:s Län år 1861.
Sjukdomar: Jan. Febr. Mars April Maj Juni Juli Aug. Sept. Octob. Nov. Decemb. Summa.
Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde Insjuknade. Döde
Personer sjuke i:                                                    
Febris typhoides 10 2 5 2 1       3           2 1     6 1         27 6
Angina membran.                                 2 2 1           3 2
Pertussis                                     4   3   7   14  
Diarrhoea 2       4               7   3   3               19  
Febr. intermittens     1       9   13   5       2   2               32  
Varicellae                     2   2                       4  
Tuberculosis 2           1   1   1   2   2       1           10  
Chlorosis et Anaemia 1       2   3       3   1   1   1       1       13  
Hydrops                 1 1                             1 1
Dilirium trem.                                         1 1     1 1
Morbus Saturnin.                 1                               1  
Angina tonsillar                                 3   7   5   3   18  
Vitium org. Cordis                     1       1                   2  
Catarrh.et. Infl. bronch.     11   7   22 2 3                       9   9   61 2
Pneumonia 5   5 1 5 1 6 1 3 1 3   2           5   7 1 5 1 46 6
Empyem                                             1   1  
Febr. gastr. simpl.             1               5       2           8  
Cardialgia 4   1       2   5   4   2   3   3   3   1       28  
Ulcus ventric. 1                                               1  
Rheumat. acut.             1                                   1  
Summa. 25 2 23 3 19 1 45 3 30 2 19   16   19 1 14 2 29 1 27 2 25 1 291 18
Anmärkningar:
De sjukdomsfall af Typhoidfeber, som härofvan äro upptagne under Januari och Februari, inträffade alla inom Nora Socken; hvaremot de under Augusti och October upptagne inträffade vid Kramforss Sågverk bland der arbetande Värmlänningar.
De 32 fall af frossfeber, som härofvan äro upptagne, hafva nästan uteslutande förekommit i de Socknar som äro belägna vid Ångermanelfvens stränder, hvaremot knapt något fall blifvit anmält från de öfre Socknarne.
Vid Kramforss i Gudmundrå Socken, der frossa sedan flere år tillbaka årligen förekommit, hafva ock i år flere fall yppats, särdeles bland de derstädes från andra orter sammandragne arbetare, men som sjukdomen derstädes förut är väl känd och läkemedel i förråd finnes, så har ej någon så fullständig anmälan blifvit gjord att något antal af sjukdomsfall kan uppgifvas.
Bland de 22 fall af Bronchitis, som för April äro upptagne, förekommo de fleste bland barn inom Hemsö Capellförsamling, för öfrigt hafva Bronchitis och Pneumonier under detta år varit talrikare än vanligt, hvilket torde hafva sin förklaring i de hastiga temperaturväxlingar som utmärkt det förlidna året.
Special-rapport öfver Typhoidfeber epidemien i Nora Socken af Westernorrl:s Län i slutet af 1860 och början af 1861.
Byar: Insjuknade Tillfrisknade Döde
Under 10. Ålder Summa insjuknade Wecka af epidemien
11-20. 21-30. 31-40. 41-50. Öfver 50. 1:sta Veckan 2:ne Veckan 3:ne Veckan 4:de Veckan 5:te Veckan 6:te Veckan 7:de Veckan 8:de Veckan 9:de Veckan 10:de Veckan
m. q. m. q. m. q. m. q. m. q. m. q. m. q. m. q.
Allsta 4 3 1 6       2 1 1 1 1 20 2 2     3 2 1 1 1 8 6 11 1 2
Ramsta   1 1 1   1 1           5 1   1 2   1         2 2   1
Salum       1               1 2 1   1                 1   1
Summa: 4 4 2 8   1 1 2 1 1 1 2 27                     8 14 1 4
Anmärkningar:
De trenne hushåll inom Allsta by, hos hvilka sjukdomar först uppträde och spred sig, voro efter storskifte utflyttade från den öfriga byn och hade sina bostäder belägna tätt vid strandenafen mindre insjö, belägen omkring 1/4 mil från byn. I det hus der sjukdomen först uppstod, nemligen det längst norrut belägna, kunde ej någon orsak till dess uppträdande sökas i osnygghet, öfverbefolkning eller fattigdom, hvaremot i de 2:ne andra gårdarne alla dessa omständigheter förenade sig att, sedan sjukdomen engång inkommit, nedlägga hela hushållet på sjukbädden. De tvänne sjukskötare, som från annat håll måtte anskaffas för att vårda de sjuke i 2:ne sednare gårdarne, insjuknade och en af dem afled och efterlemnade tvänne barn, hvilka efter modrens död bortauctionerades, hvarigenom det ena af barnen kom till Ramsta by och det andra till Salum. De enda sjukdomsfall, som i de sistnämnde byarne förekommo, yppade sig i de hus der dessa barn blefvo till vård mottagne.
Första sjukdomsfallet i Allsta yppades i början af November och på 10:de veckan derefter, så 8 personer insjuknade inom samma hus, uppnådde sjukdomen sin höjd. De sjukdomsfall, som inträffade i Ramsta och Salum, hafva hvad tiden för sjukdomens upppträdande var beroende af barnens ankomst till dessa byar. Sista sjukdomsfallet inträffade i Ramsta den 17 Mars 1861. Hvad sjukdomens symptomer och behandling beträffar har intet anmärkningsvärdt förekommit.
De aflidnes ålder var följande:
1 Quinna 61 år
1 d:o 52 år
1 d:o 49 år
1 d:o 20 år
1 man 50 år