MEDICINHISTORISKA DATABASEN

Serierubrik: Årsberättelser från Provinsialläkare

Filnamn: P8880683

År: 1888

Ort: Värnamo

Författare: G. R. Boman

Dokumentets namn:

Arkivnummer: RA/420177.03

Beståndsnamn: Medicinalstyrelsen

Signum: E5A

Rapport: 59 (133)

Diarienummer: 1433./[saknas]

Ankomstdatum: 1889-03-25

Volym: 21

Årsberättelse från Wernamo Provinsialläkaredistrikt År 1888.

Wernamo distrikt utgör en del af det Småländska höglandet och innefattar hela Östbo samt 5 socknar af Westbo härad; distriktets längd från norr till söder utgör 71/4 mil, dess största bredd något öfver 4 mil, arealen omkring 15 qv. mil. Dess nordligaste gräns ligger 700, dess sydligaste något mera än 400 fot öfver hafvet. Berg, dalar och slättmarker omvexla med hvarandra; slättmarkerna intages mest af mossar, Kärr och uthuggna skogar. Den anblick man får, då man på jernväg färdas från Nessjö till Wernamo är bedröflig. På ett par mils utsträckning åt Wernamohållet företer trakten det mest ödsliga utseende, ithy att skogarne rundt omkring äro totalt nedhuggna och tusen sinom tusen stubbar stå qvar efter den babyloniska förbistringen. Likheten är slående med vissa trakter i det så af bolagsyxor sköflade, stackars Herjeådalen. Lägges härtill de i dalarne förekommande mossarna, hvilkas areal lär uppgå till minst 130,000 tunnland (Köfsjö stora mosse utgör ensam 30,000 tunnland) så är likheten med många ställen i Herjeådalen ännu mera slående. Dessa mossar med sin vegetation af hvit mossa och kärrväxter erbjuder en bedröflig anblick af ofruktbarhet och hafva med all säkerhet ett menligt inflytande på klimatet. Tvertimot hvad vanligen är förhållandet finnes den bästa och mest odlade jorden på höjderna; dalgångarna intagas nämligen dels af de nyss nämnda mossarne dels af ljungryar och kärr. Så bedröfligt, som nu är skildradt, ser det dock icke ut överallt i distriktet. Den del af detta som här till eller rättare sagdt utgör en del af Westbo härad samt norra och nordvestra delen af Östbo härad är visserligen, hvad jordmenen beträffar bättre lottadt, men den bördigaste trakten förekommer i södra och synnerligast i sydöstra delen af Östbo härad. Här förekommer till och med små bok- och ekskogar och floran är heller icke så fattig.
Med rinnande vattendrag är distriktet väl försedt, hvaraf Lagaån den förnämsta. Sjöar såsom Furen, Flåren, Widöstern, Kindsen, Köfsjön, Lången, Jönnen, Linnsjön, Kälundasjön, Herrestadsjön m.fl. mindre ligger alldeles inom distriktet, då deremot den stora sjön Bolmen med en del skjuter inom dess gränser.
Af sädesslag odlas mest hafre, något råg, hvete föga eller intet. Såsom födoämnen begagnas af allmogen hafrebröd (eller bröd af ¼ rågmjöl och ¾ hafremjöl) potatis sill något kött, fläsk, mjölk, svagdricka och naturligtvis caffe. Brännvin förtäres nog af en och annan men i allmänhet är folket nyktert och superilasten aftager allt mera. Jamför jag Smålänningarne och Jemtarne, i det fallet, så lider Jemtarne af jemförelsen. Här är det sällsynt att se en full person vid folksamlingar tex. marknader, då det i Jemtland var lifsfarligt att stikka näsan utom dörren i Ström vid dylika tillfällen. Smålänningar är ett småväxt, magert och senigt folkslag, qvickt och lifligt. Jemtarne deremot storväxt, drygt och lojt folkslag. Smålänningen är höflig mot läkaren, men allt för ekonomisk, då betalning gäller. Prutar gerna på en krona för receptet. "Han tar inte 50 ore"? Genom sin sparsamhet har Smålänningen en sparpenning öfver att ta till vid förekommande behof. Jemten deremot han lefde för dagen. Jemten prutade aldrig, utan tog stolt fram äfven den sista styfvern.
Distriktets folkmängd utgör för närvarande 25199.

1:o).Kyrkoskrifne innevånarnes antal vid redovisningsårets början
I Wernamo
3624.
I Torskinge
680
I Käfsjö
1023.
I Rydaholm
3370.
I Tannåker
443.
I Byarum
2261.
I Hånger
774
I Kärda
1160
I Åker
1935.
I Fryeled
1422
I Tofteryd
1924.
I Woxtorp
1385
I Forsheda
853
I Hagshult
719
I Bolmsö
1090
I Dannäs
638
I Gällaryd
1359
I Tånnö
539
Summa 25199.
b)Antalet lefvande födde barn under året
Wernamo 86
I Torskinge
16
I Käfsjö
28
I Rydaholm
119
I Tannåker
12
I Byarum
41
I Hånger
17
I Kärda
30
I Åker
46
I Fryeled
36.
Fortsättning på antalet lefvande födde barn
I Woxtorp
38.
I Forsheda
16
I Hagshult
19
I Bolmsö
31.
I Dannäs
12
I Gällaryd
43
I Tånnö
14
I Tofteryd
58.
Summa 657.
c) Antalet döde personer under året.
Wernamo
45
I Torskinge
13
I Käfsjö
13.
I Rydaholm
51
I Tannåker
7
I Byarum
23.
I Hånger
12
I Kärda
8
I Åker
18
I Fryeled
20
I Woxtorp
9
I Forsheda
15
I Hagshult
7
I Bolmsö
21
I Dannäs
11
I Gällaryd
20
I Tånnö
6
I Tofteryd
24.
Summa 323.
d) Antalet döde barn under ett års ålder.
Wernamo 8
I Torskinge
1
I Käfsjö
4
I Rydaholm 3.
I Tannåker
1
I Byarum
4
I Hånger
0
I Kärda 4
I Åker
0
I Fryeled 1
I Woxtorp 0
I Forsheda
0
I Hagshult
2
I Bolmsö
1
I Dannäs 0
I Gällaryd 4
I Tånnö
0
I Tofteryd 5
Summa 38.

2:o Allmännare förekommande sjukdomar.
a) Infectionssjukdomar.
Diphteri har förekommit i följ. socknar utan att egentligen sägas ha uppträdt epidemiskt. Rydaholm, Hånger, Forsheda, Gällaryd, Bolmsö, Tånnö, Woxtorp, Fryeled, Wernamo landsförsamling, Tannåker.
Se specialrapporten!
Typhus exanthematicus. Af denna sjukdom förekommo några spridda fall, Januari månad; i Rydaholms socken. Inga öfriga mig åtminstone bekanta smittosamma sjukdomar ha under året förekommit.
b) Allmännast ha förekommit af andra sjukdomar
Chronisk magcatarrh och Chlorose
c) Öfversigt af gängse sjukdomar. Se bilagorna 1,2,3,4,5.

3:o). Vidtagna åtgärder mot smittosamma sjukdomar och för all sjukvården a) Sjukes afskiljande fr. friske; Särskilda sjukrum, sköterskor etc.
Härvidlag får jag åberopa, hvad jag nämnde i min förra årsredogörelse för Okt., Nov. och December 1887. Jag framställde der önskvärdheten af små epidemiesjukhus för landsbygden, ett i hvar kommun. Att afskilja sjuke från friske kan någon gång gå på det viset, att man skickar bort de friske barnen ur huset. Att få undan den sjuke går på inga vilkor och hvem vill ta emot en diphteripatient.? Det skall bli ganska intressant och se, hvad Riksdagen gör vid Provinsialläkarefrågan. Griper Riksdagen in i frågan och har sinne för den allmänna helsovården då är det att hoppas förbättringar vis á vis hälsovårdsfrågan äfven på landet. De vapen vi nu ha emot smittosamma sjukdomar är carbolsyra + öfvertalning. Carbolsyran är nog bra, men ressonemang med Kommunalnämndernas Ordförande tjenar just icke till mycket. De säga ja så länge läkaren är synlig, men när han rest då blir det si och så med löftet. Alltid kan det göras något, men något är för litet härvidlag. Det behöfdes göras mycket och åter mycket. för att utrota synnerligen diphterien som i Wernamo distrikt skördat och fortfarande skördar många offer. Sjukskötersker finnas här inga.
b) Folksamlingar vid begrafningar. Andra omständigheter vid liks jordande.
De i smittosamma sjukdomar aflidne begrafvas nästan genast en hvardagsqväll utan, så vidt jag kunnat se, folksamling. Deremot är äfven här vanligt att liket klädes i spetskrage, handskar m.m. och skall beskådas af gammal och ung.
c) Inställd skolgången
Ingen skola har mig vetterligt varit stängd i och för smittosam sjukdom under året. Småbarnsskolorna voro några veckor under vintern stängda i Wernamo landtkommun dels på grund af snöhinder dels på grund af annan sjuklighet bland barnen./. I Forsheda har skolgången verkligen varit inställd 14 dagar i och för diptheri.

4:o) Allmänna helsotillståndet under året. Till dess befordrande vidtagna åtgärder i afseende på.
a) Godt vatten till dryck och matlagning.
Med undantag af de diphterifall, som uppträdt än här och än der i socknarne, dock icke i någon epidemisk form, kan allmänna helsotillståndet under året sägas ha varit ganska godt. Från alla kommuner uppgifves vattnet, som användes till dryck och matlagning, vara godt och välsmakande och tages mest ur gräfda brunnar och naturliga källor. Från intet ställe klagas öfver dricksvattnet uppgifterna-.
b) Förekommande af källors, brunnars och vattendrags orenande.
Källorna och brunnarne äro vanligen så belägna att någon orenlighet icke kan i dem intränga. Vid vårflödet händer väl någon gång, att vattensamlingar från åkrar och annan mark kunna i dem intränga, men någon menlighet för helsan har deraf icke sports. Åtminstone uppger icke någon ordförande i Kommunalnämnden något sådant. Hvad deremot Köpingen beträffar, så är det icke utan, att Lagaån orenas dels genom ett garfveri dels genom ett färgeri. Visserligen tages vatten ur Lagaån ofvanför dessa inrättningar, men öhlbryggeriet ligger nedanför och vattnet tages ur Lagaån till detta bryggeri orenadt som det är af både garferi och färgerirörelsen. Jag för min del har alldeles upphört med förtärande af detta öhl, den enda spirituosa jag förtär. Jag har icke heller försummat att påpeka detta för Köpingens innevånare. Står derför icke väl hos bryggaren, hvilket naturligtvis icke generar mig
c) Aflägsnande af orenlighet från boningshus eller dess närhet.
Osnygghet inom boningshus.
Här liksom i Jemtland bor befolkningen under vintern för det mesta alla i ett rum. Att bo i
fähus tyckes här icke förekomma. Hvad renligheten inomhus beträffar så är den ganska problematisk, dock får jag säga, att i det fallet går Smålanningen långt framför Jemten ty i Jemtland var det mången gång hiskeligt att sticka näsan inom dörren. Under sommartiden händer väl, att en och annan tar sig ett bad, men icke är det så allmänt. Att bada barnen tyckes som det skulle vara farligt. Åtminstone har jag fått det för mig, ty vanligen blir deraf ingenting, om man någon gång skulle ordinera ett bad tex. i en feber. Gödselhögar nära bostaden, ja straxt utanför boningshusets fönster är icke ovanligt att skåda. Ta bort dem den som kan! Stora dyngpölar icke heller ovanliga med ett stinkande innehåll här och der. Sålunda är mycket öfvrigt att önska vis å vis renlighet både inom och utomhus. På somliga ställen finnes en trädgårdstäppor om rundt om boningshuset, men det är hos renlighetsälskande personer och det är minsta antalet.
d) Olägenheter af fabriker eller annan näring på arbetarnes helsa.
I Skillingaryd finnes ett garferi och ett färgeri. Der idkas dessutom vagnmarkeri; inom Hagshults socken finnes Björkfors garfveri; inom Byarums Kommun finnes ett jernbruk och en trämassefabrik, om hvilka aldrig försports, att de på minsta sätt menligt inverka på hvarken den anställde arbetares eller närboendes helsa. Här idkas ock lådarbete till Barnarp; inom Åkers Kommun finnes Elgebo garfveri; här i kommunen förfärdigas ock åkdoner af alla slag; inom Kärda Kommun finnes en masugn samt en slöjdskola för gossar och flickor; inom Forsheda Kommun finnes en ångsåg samt svinafvel; inom Bolmsö Kommun finnes några mejerier; mig har synts, som diphteri gerna vill hållas i närheten af Stafshults mejeri. Faktiskt är, att diphterifallen ha minskats, sedan jag kom underfund med, att smittan möjligen följde med den separerade mjölken derifrån. Nu drickes på denna grund icke separerad mjölk i Bolmsö. Om häraf diphterien har upphört, vet jag icke bestämdt, men tror det; inom Gällaryd socken finnes 1 mejeri, 1 färjeri vid Vermeshult, vidare 1 Garfveri, 1 färjeri vid Kyrkoplatsen och ett Mejeri vid Ifvars.; inom Wernamos landtkommun finnes inga fabriker, men väl
mejerier; inom Dannäs kommun finnes blott ett enda mindre garfveri; Någon olägenhet af de nu omnämnda garfverierna, färjerierna m.m. synes icke förekomma hvarken för arbetarne eller närboende. En nagel i ögat har jag dock till mejerierna, ty der hålles icke den renlighet, som är af nöden och sp separerade mjölken i all ära borde blott ges åt svin. Så göres nog också men många fattiga måste förtära den. Att all slags smitta kan spridas med mjölken är ju en faktisk sak och hvarför icke då också diphteribacillen? Den lär ju nu kunna inympas och vara verklig.
e) För helsan vådliga boningslägenheter
Boningshusen äro för det mesta tvåvåningshus, stora och rymliga, bygda af trä, utvändigt på många ställen brädfodrade och äro förlagda på fast mark. Bruket att ligga i oeldade rum förekommer ej. Öppna spisar förekomma öfverallt och högst sällan de så af mig hatade jernkaminerna.
f) Luftvexling i rum, der större antal menniskor samlas såsom skolor, kyrkor, sockenstugor m.m.
I de flesta skolhus finnes luftvexlingsrör eller s.k. ventiler, men i åtskilliga saknas. I sockenstugor äro dylika apparater blott en from önskan af dem, som vilja ha frisk luft. Der reder man sig helt enkelt genom att öppna dörrarne. I Wernamo kyrka finnes värmeledning, men saknas sådan i alla andra kyrker.
g) Andra omständigheter, som kunna menligt inverka på helsoförhållandena.
Ifrån Gällaryd upplyses, att skördens beskaffenhet var någorlunda god och riklig med undantag af rotfrukter (potatis) ringa skörd. Mot slutet var bergningsvädret svårt genom ihållande regn och stundom frost. Krog och öhlstugor finnes icke inom Kommunen.
Inom Woxtorps socken skörden god, väl inbergad. Ingen krog.
Inom Wernamo socken blef skörden dåligt inbergad hvad så väl potater som säd beträffar. Krogar saknas inom landskommunen, men icke qvacksalfveri.
Från Dannäs upplyses, att inga skadliga födoämnen användes. Sädesskörden riklig, men till följd af långvarig väta af mindre god beskaffenhet än föregående år. Potatisen angripen af potatissjuka och skadad genom dåligt bergningsväder. Bränvin är den enda skadliga dryckesvara som användes här Tack vare en stigande upplysning om dryckenskapens förderf och bränvinets fördyrande har denna last aftagit. Ingen krog eller öhlstuga. Qvacksalfveri finnes.
Inom Rydaholms socken blef sädens beskaffenhet dålig till följd af det myckna regnandet och någon gång frostnätter. Ingen krog.
Inom Tannåker socken blef skördens beskaffenhet någorlunda god. Rågen blef väl inbergad och god. Ingen krog.
Inom Fryeled socken blef skörden såväl af säd som potater mycket dålig, enär grödan sent fick inbergas. Regn och frost. Ingen krog, dryckenskapen i aftagande, barnmorskan qvacksalfvar.
Inom Tofteryd socken blef årets skörd af råg och potater af mindre god beskaffenhet, den öfriga delen af grödan god. Bränvinssupandet i aftagande, men öhldrickandet i tilltagande troligen till följd af att inom kommunen finnes ett vin- och öhlförsäljningsställe.
Inom Hagshults socken kan sägas, att skördens beskaffenhet utfallit nära nog god. Rågen på sina ställen af klenare beskaffenhet och potatisen i allmänhet skadad af röta. Bergningsvädret svårt. Om dryckenskapen kan sägas, att den hvarken till eller aftagit. Krogar och öhlstugor finnes ej.
Inom Byarum socken här sädesskörden varit medelmåttig; på flera ställen är rågen af sämre qvalité än vanligt, hvadan svårighet uppstår vid brödbakningen samt "yrsel i hufvudet och skälfvning i lemmarne vid förtärande af brödet". Potatisskörden ringa. En gästgifvaregård med rättighet till försäljning af vin och öhl till "resande" finnes.
Inom Åkers socken var skördens beskaffenhet god och väl inbergad utom hafren som mognade sent och deraf blef dåligt inbergad. Krog finnes icke.
Inom Käfskö socken blef skörden dålig i brist på tjenligt bergningsväder. Ingen krog, inga qvacksalfvare. (utom presten)!
Inom Kärda socken var skörden god, men blef dåligt inbergad. Potatisen af röta angripen. Krog finnes icke.
Inom Forsheda socken blef skörden utmärkt god och väl inbergad. Gästis nedbrann julafton.
Inom Torskinge socken blef skördens beskaffenhet under medelmåttan dels genom frost dels genom ovanlig väta. Både korn, kärna, hö och halm betydligt skadade. Potatisen var klen, högst osmaklig, skadad både af frost och väta. Föga afkastning. Dryckenskap mycket sällsynt.
Inom Bolmsö socken blef all skörd väl inbergad och god.
Inom Hånger socken blef skördens beskaffenhet god och väl inbergad. Hafvren deremot blef klen, enär den sent mognade och det mot slutet började regna. Skadliga dryckesvaror begagnas nog af en del; torde dock vara något i aftagande. Ingen krog finnes, men qvacksalfveri.
Inom Tånnö socken var skörden af någorlunda beskaffenhet. Ingen krog.
Skörden har sålunda hvad så väl potater som sädesslag beträffar inom hela distriktet varit någorlunda god, med undantag af Woxtorp, Tånnö, Forsheda och Bolmsö, der den varit utmärkt. Det myckna regnandet och frostnätter har varit orsaken.
h) Särskild för kommunen eller någon del deraf antagen helsovårdsordning
Förekommer icke i en enda kommun.
i) Viten förelagda enl. §30 af Helsovårdsstadgan?
Några omständigheter, som föranledt kommunalnämnderna att förelägga viten, synes icke ha förekommit.
k) Hvilka helsovårdsärenden hafva varit föremål för nämndens öfverläggning och beslut?
Naturligtvis inga i någon kommun!

5:o Vaccinatörer. Deras namn och aflöning
Inom Tofteryd. Skolläraren K. Hjertstedt, 25 öre.
Inom Hagshult. Organisten J. Johansson, 25 öre.
Inom Byarum, Organisten A. W. Wigardt, 25 öre.
Inom Åker Barnmorskan Charlotta Johansson, 50 öre.
Inom Käfsjö, Folkskolläraren F. O. Slettengren, 25 öre.
Inom Kärda, Folkskolläraren E. G. Hagstrand, intet bestämt.
Inom Forsheda, Folkskolläraren J. A. Bursell, 33 öre.
Inom Torskinge, Klockaren P. L. Ericksen, 25 öre.
Inom Bolmsö, Folkskolläraren Anders Börjesson, 25 öre.
Inom Hånger, Organisten Johan Svensson, 25 öre
Inom Tånnö, Skolläraren, J. H. Söderström, 50 öre.
Inom Gällaryd, Organisten, J. Johansson, 25 öre.
Inom Tannåker, Barnmorskan, Johanna Andersson, 25 öre.
Inom Rydaholm, Klockaren, G. W. Svensson, 25 öre.
Inom Dannäs, Klockaren P. Bergenholtz., 25 öre.
Inom Wernamo, Organisten Gasslander, 25 öre.
Inom Woxtorp., Organisten C. G. Andersson, 50 öre.
Inom Fryeled,
Lignell emellan 8 å 10 Kr. p år.
Barnmorsker. Deras namn och aflöning, instrumentlärda
Inom Woxtorp, Johanna Andersson, bosatt i Gällaryd, inst. lärd. Lön 70 Kronor per år, 3 Kr. vid hvarje förlossning, 2 Kr. af fattigare
Inom Wernamo, Magdalena Augurén och Emma Johansson, båda instrumentberättigade. M. Augurén, 480 Kr. fri bostad och vedbrand. Emma Johansson, biträdande, bor hos fru Augurén, har af Köpingen 75 Kr. och landskommunen 50 Kr.
Inom Dannäs, Johanna Andersson, bor i Skällandsö inom Tannåkers socken. Lön 200 Kr. årligen, instr. berättigad.
Inom Rydaholm, Anna Andersson, lön 185 Kr., 2 Kr. för hvarje förlossning hos förmögne, 1 Kr. hos mindre bemedl; 50 öre hos torpare. Instrumentberättigad.
Inom Tannåker, Johanna Andersson, lön 175 Kr., till bostad 25 Kr. samt 2 Kronor för hvj. förlossning, instrument berättigad.
Inom Gällaryd; Johanna Andersson, lön 2 Kr. pr. helt hemman och 25 öre af torpare samt 1 Kr. vid hvj. förlossning. Inom kommunen är endast hon berättigad till instr. bruk.
Inom Tånnö, Emma Johansson, lön 50 Kr., instr. berättigad.
Inom Hånger, Inga Maria Sporre, lön 200 Kr., något för hvj. förlossning.
Inom Bolmsö, Johanna Andersson, bor i Skällandsö, Tannåkers socken, lön 200 Kr. jämte fri bostad
Vidare Enkefru Johanna Ljungberg boende i Höljeryd i Langaryds församling, för den del af Bolmsö, som ligger vester om sjön Bolmen, lön 17 öre per mantal.
Inom Torskinge, Augusta Andersson, bor i Bredaryd. Lön 28 Kr. 75 öre i Torskinge. Icke omtyckt!
Inom Forsheda, Augusta Andersson, lön i Forsheda Kr. 42.
Inom Kärda , Inga Maria Sporre, lön 200 Kr., fritt husrum, vedbrand, fri skjuts, 1 á 2 Kr. för hvj. förlossning Instrument berättigad.
Inom Käfsjö Maria Börjesson i Åsenhöga, inst. berättigad lön 60 Kr. per år samt 1,50 Kr. för hvj. förlossning
Inom Åker, Charlotta Johansson, lön 200 Kr., ej berättigad till inst. bruk. Lider af venstersidig vand. njure.
Inom Byarum, Sofia Källén, lön 200 Kr., inst. berättigad.
Inom Tofteryd, Anna Sofia Niklasson, 216 Kr. 60 öre årligen, husrum och serskildt betalning för hvj. förlossning, är berättigad till instrumenters bruk.
Inom Hagshult, Anna Sofia Niklasson, bor i Skillingaryd. Har lön af Hagshults kommun 100 Kr. samt något för hvj. förlossning, inst. lärd, qvacksalfvar mycket!
Inom Fryeled, Emma Albin, lön 200 Kr., fri bostad, vedbrand, inst. berättigad, qvacksalfvar!
b). Vaccinationsjournalerna för år 1887 jämte summarisk rapport insändes till Kongl. Befallningshafvande den 23 Maj 1888.
c). Berättelse om apoteksvisitationen för år 1888 insändes till Kongl. Medicinalstyrelsen
d) Barnmorskeväsendet.
Insände till Kongl. Medicinalstyrelsen d. 17/5 berättelse om en tångförlossning, som ägde rum den 6/5 å hustrun Lovisa Andersson, 8d:e gången hafvande, framst. kronobjudning. Qvinnan blef frisk men födde ett dödt flickebarn Tångförlossningen utfördes i Fryeled av Barnm. Emma Albin.
Insände berättelse till Kongl. Medicinalstyrelsen den 6/5 om en tångförlossning utförd den 3/5 å hustru Ida Nilsson I para i Gällaryd af Barnm. Johanna Andersson; framstupad kronobjudning, trångt bäcken, dödt gossebarn, modren frisk
Insände berättelse till Kongl. Medicinalstyrelsen den 6/5 om en tångförlossning utförd den 17/2 å hustru Inga Johansdotter VI para i Kärda, utförd af Barnm. Maria Sporre, framstup. Kronobjudning
Insände berättelse till Kongl. Medicinalstyrelsen den 11/5 om en tångförlossning å hustru Helena Persdotter från Wellersten, Wernamo socken, utförd af barnm. Magd. Augurén, I para, lefv. gossebarn, modren frisk, 1:sta lägets 1:sta.
Insände berättelse till Kongl. Medicinalstyrelsen i Juni om en tångförlossning å en 41 årig I para i Byarum utförd den 3/6 af Barnm. Sofia Källén i Byarum. Framst. kronobjudning, Ett lefv. gossebarn, modren frisk.
Hvad barnmorskeväsendet beträffar så måste jag omnämna det sorgeliga faktum, att icke sakkunniga biträden (vanligen kloka käringar) ofta lägga hand vid förlossningarne. Hvad följden häraf blir kan lätt förstås: döden i de flesta fall, blödningar, endo- och parametriter, prolapsus, uteri m.m. Vidare vill jag icke lemna osagdt, att ett par barnmorskor serskildt den i Skillinga. bosatta jemte barnmorskan i Fryeled befatta sig med qvacksalfveri. Det går väl an så länge de blott hålla sig till yttre åkommer och mindre farliga inre åkommer, men när de börjar befatta sig med diphteri, ögonsjukdomar m.m. då är det värre. För öfvrigt vill jag omnämna att barnmorskorna ordentligt sköta sina till tjänsten hörande åligganden, men att barnmorskan Augusta Andersson, bosatt i Bredaryd är mer och mindre omtyckt.
Insände vidare till Kongl.Medicinalstyrelsen 2/10 berättelse om en tångförlossning å en gift qvinna Kristina Johansson i Kyltegärde Wernamo socken, 2 para, venstra hörngropsviddens framstupad kronobjudning. Tångförlossning utfördes den 17/9 af barnm. Emma Johansson i Wernamo, lefv. flickebarn, modren blef kry.
Insände d. 16/9 88 till Kongl.Medicinalstyrelsen berättelse om en tångförlossning å hustru Hedda Johansdotter i Stapplehult, Fryeled, utförd af barnm. Albin i Fryeled, Vidöppen ansigtsbjudning, snedt bäcken, lefv. flickebarn, modren frisk.
Insände d. 18/11 berättelse till Kongl.Medicinalstyrelsen om en tångförlossning, utförd af barnm. i Gällaryd å en gifte qvinnan Christin Liljegren. 3 para, lefv. gossebarn, qvinnan frisk, tångförlossningen ägde rum 29/10

6:o) Följande embetsförrättningar hafva på anmodan af vedebörande blifvit företagna i och för smittosamma sjukdomar.
Till Rydaholm, 10 och 11 Januari för Typhus exant. rapport ins 11/1.
Till Hånger, 12 Januari för Diphteri, rapport insänd 13/1.
Till Rydaholm, 14 Januari för Diphteri, rapport insänd 15/1.
Till Forsheda, 17 Januari för Diphteri, rapport insänd 17/1.
Till Gällaryd, 23 Januari för Diphteri, rapport insänd 25/1.
Till Bolmsö, 26 Januari för Diphteri, rapport insänd 27/1.
Till Rydaholm, 31 Januari för Diphteri, rapport insänd 2/2.
Till Forsheda, 1 Februari för Diphteri, rapport insänd 2/2.
Till Bolmsö, 14 och 15 Februari för Diphteri, rapport insänd 16/2.
Till Tånnö, 15 Februari för Diphteri, rapport insänd 16/2.
Till Bolmsö, 23 och 24 Februari för Diphteri rapport insänd 28/2.
Till Bolmsö, 27 Februari för Diphteri rapport insänd 28/2
Till Bolmsö, 1 och 2 Mars för Diphteri rapport insänd 3/3.
Till Woxtorp, 13 Mars för Diphteri rapport insänd 15/3
Till Gällaryd 14 Mars för Diphteri rapport insänd 15/3.
Till Fryeled 12 April för Diphteri, rapport insänd 13/4
Till Forsheda 16 April för Diphteri rapport insänd 17/4
Till Wernamo landsför. 25 April för Diphteri rapport insänd 25/4.
Till Wernamo landsf 5 Juni för Diphteri Scarlatina rapport insänd 6/6.
Till Tånnö 9 Juni för Diphteri rapport insänd 10/6.
Till Bolmsö 9 Juli för Diphteri rapport insänd 11/7.
Till Gällaryd 10 Juli för Diphteri rapport insänd 11/7.
Till Bolmsö 21 Juli för Diphteri rapport insänd 22/7.
Till Bolmsö 27 och 28 Juli för Diphteri rapport insänd 29/7.
Till Bolmsö, 8 Augusti för Diphteri, rapport insänd 9/8.
Till Bolmsö, 13 och 14 Augusti för Laryngitis acut rapport insänd 14/8.
Till Bolmsö, 18 och 19 Augusti för Diphteri rapport insänd 19/8.
Till Forsheda, 25 Augusti för Diphteri rapport insänd 27/8.
Till Bolmsö, 27 och 28 Aug. för Diphteri rapport insänd 29/8.
Till Rydaholm, 3 och 4 September för Diphteri rapport insänd 5/9.
Till Forsheda 5 September för Diphteri rapport insänd 5/9.
Till Tannåker 17 September för Diphteri, rapport ins. 19/9.
Till Wernamo landsför 18 Sept. för Diptht, rapport ins. 19/9.
Till Wernamo landsför. 20 Sept.för Diphteri, rapport ins. 22/9.
Till Tannåker 24 Sept. för Diphteri, rapport ins. 25/9.
Till Wernamo landsför. 30 Sept. för Diphteri rapport ins. 3/11.
Till Fryeled 2 Novemb. för Diphteri rapport ins. 3/11.
Till Wernamo landsför. 6 Novemb.för Diphteri rapport ins. 6/11.
Till Fryeled 10 Novemb. för Diphteri rapport ins. 10/11.
Till Fryeled, 15 Novemb. för Aug. Ludowisii rapport ins. 15/11.
Till Wern. landsför, 15 Novemb. för Diphteri rapport ins. 16/11.
Till Fryeled 12 December för Diphteri rapport ins. 15/12.
Till Bolmsön 17.-18 December för Torsk rapport ins. 18/12.
Summa summarum 43 resor.
b) För Medikolegala ändamål.
Inga.

7:o Inom Distriktet bosatt personal af.
a) Läkare, hvilka på grund af aflagda examina l. vederbörligt förordnande äro till läkareembetens utöfning berättigade.
Undertecknad Provinsialläkare i Wernamo.
Med. Licentiaten Anders Johan Ajander, Distriktsläkare
b) Veterinärer.
V. Appelqvist, utnämnd Distriktsveterinär 1884.
c) Tandläkare: inga.
d) Fältskärer: inga
e) Apoteksföreståndare. Innehafvaren af Wernamo Apotek Edgar Breitholtz afled den 21 Maj 1888 helt hastigt af hjertförlamning.
Breitholtz hade en tid af 3 år varit sjuk af nephritis chrona, 1/10 Ppct ägghvita i urin + hypertrophia cordis + Fettdegenaration i hjertmuskelaturen? Det sista halfåret före sin död var han till ytterlighet matt. Ekonomiska bekymmer nedtyngde mycket hans sinne. Dödsboet visade tillgångar 17000 och skulder 37000. Sedan Apotekare Edgar Breitholtz dog har apoteksrörelsens inkomster kommit enkan till del icke fordringsägarne. Accordet gaf ungefär 50%.
Den 1:sta Juni ankom Apotekaren Ludvig Waldemar Breitholtz hit till Wernamo och övertog omedelbart föreståndareskapet öfver apoteket. Farmacie studiosus Johan Wilhelm Råberg tjenstgjorde till den 7 Augusti 1888, då Provisor Johannes Blomqvist hitkom och fortfarande är här såsom tjenstgörande på apoteket.
Apoteketsvisitationen ägde rum den 5 December.

8:o) Wetenskapliga iakttagelser.
Inga.

9:o) Fördomar vid späda barns uppfödande.
I allmänhet kan med fullt fog sägas, att innebyggrarne väl uppföda sina barn. Sudd, allehanda sorters mat före 1:sta året, digifning öfver 1:sta året förekommer sällan. Ris smorning och dylikt har jag icke hört dem tala om. Försvinnande litet mag- och tarmkatarrher förekomma här mot i Jemtland; der voro sådana åkommor ytterst vanliga, en följd af en förvänd vård af barnen under digifningstiden.
Rachitis. och Scrofulos. Af dessa har blott 9 af den förra sjukdomen och 17 af den sednare förekommit, säkert en följd af lämplig diet under barnaåren.

10) Uppgift på Sinnessjuke och Idioter.
Se bilaga.

Wernamo den 23 mars 1889
G. Robert Boman

Uppgift å sinnessjuke och idioter inom Wernamo Provinsialläkaredistrikt år 1888.
Fullständigt namn. Födelseår. Civilstånd Gift, enkling, enka, ogift. Yrke. Vårdade inom Anmärkningar om personen (bostad, ekonomisk ställning och sinnestillstånd: lugn, orolig, opålitlig, våldsam m.m.)
enskildt hus. enskild anstalt. fattighus. Läns lasarett. hospital el. asyl.
Wernamo
//3// A. Johan Klein 1837. Ogift. f.d. Inspektor 1         Bältarbo, lugn, fattighjon
//2// A. Gustaf Jönsson 1853. Ogift. Jordbrukare 1         Sållaretorpet, lugn.
//3// A. Johannes Jonasson 1807. Gift. Torpare 1         Westerås, lugn.
//2// A. Claes Johan Wållberg 1859. Ogift. f.d.Sappör 1         Pildalen, orolig.
//3// A. Eva Christina Jönsdotter 1833. Ogift. icke uppgifvet 1         Wernanäs, lugn.
//3// A. Johanna Johannisdotter 1831. Enka icke uppgifvet     1     Westherja, lugn, fattighjon
//3// A. Kristina Maria Johannisdotter 1827. Gift. icke uppgifvet 1         Hagalund, orolig.
//3// A. Carl Bernhard Casimir Tisell 1842. Gift Kapten         1 Vårdas å Upsala hospital.
//2// B. Maria Gabrielsdotter 1862. Ogift icke uppgifvet     1     Wellersten, lugn, fattighjon.
//2// B. Carl August Persson 1855. Ogift icke uppgifvet 1         Hyltegärde, lugn.
//2// B. Sven Gustaf Persson 1863. Ogift icke uppgifvet 1         Hyltegärde, lugn.
//3// B. Johanna Johannisdotter 1847. Ogift. icke uppgifvet         1 Vårdas å Malmö asyl.
Woxtorp
//3// B. Inga Stina Svensdotter 1822. Ogift icke uppgifvet 1         Bohr, Södergård, lugn.
//1// B. Gottfrid Natanael Berggren 1871. Ogift icke uppgifvet 1         Woxtorps by, lugn, fattighjon.
//2// B. Johan August Jonasson 1864. Ogift icke uppgifvet 1         Bohr, Lergård, lugn.
Dannäs
//3// A. Ida Christina Jonasdotter 1842. Ogift Arbetshjon 1         Bor i en backstuga tillsammans med en syster och befinner sig i fattiga villkor. Hon har under några månader detta år af församlingen underhållits på Wexiö hospital.
//2// A. Carolina Andersdotter 1859. Ogift Arbetshjon 1         Bor på torpet Danö under Dannäs säteri hos sina föräldrar som äro i bergade omständigheter. Hon är tidtals orolig, tidtals lugn. Vårdas för n. hos Prosten Pontén i Korsberga
//2// B. Nils Salomon Johansson 1851. Ogift. Dräng 1         Bor i Boda, är fattig, lugn men har fallandesot och måste derför hafva tillsyn
Fryeled
//3// A. Stina Maja Hansdotter 1821. Ogift. Piga.         1 "På socknen", utfattig.
//3// A. Jonas Johannesson 1824. Ogift. Dräng 1         Rösveds by, utfattig, arbetsam, stadig
//3// A. Carl Månsson 1829 Ogift Dräng 1         Ya by, utfattig, stillsam
//2// A. Carl Viktor Pettersson 1852. Ogift. Dräng. 1         Fryeled Götagård, utfattig, stillsam.
//1// B. Frans Robert Carlsson 1883. Ogift.   1         Wårdas hos sin moder (enka) i Råhults by, stum.
Bolmsö
//3// A. Erik Johan Svensson 1847 Ogift Dräng         1 Är inlöst på Wadstena hospital, opålitlig, våldsam.
//3// B. Anders Fröjd 1847. Ogift. Dräng 1         Går omkring i socken enl. turlista, stilla, lugn, arbetsam.
Tannåker
//3// B. Anders Johan Gabrielsson 1844. Ogift. Dräng 1         Dessa båda är bröder, ej medellösa, äro
//2// B. Petter Gabrielsson 1852. Ogift. Dräng 1         inaccorderade hos slägtingar, som väl vårda dem lugna och arbetsamma båda.
Käfsjö
//3// A. Peter Johanisson 1818. Enkling Arbetare 1         Hillistorp Skattegård, välbergad, opålitlig.
//3// B. Kajsa Magnusdotter 1842. Ogift Hemmadotter 1         Hillistorp, Björsagård, fattig, orolig.
//1// B. August Viktor Svensson 1869 Ogift. Hemmason 1         Hillistorp, Hoffmansgård, välbergad, lugn.
//2// B. Johan Malkus Hansson 1852. Ogift. Hemmason 1         Slungsås, fattig, opålitlig, blind.
Åker
//2// A. Anders Magnus Persson Berg. 1853. gift Granadier 1         Bockebo, fattig, lugn.
//3// A. Ottomina Matilda Johansdotter 1844. gift hustru 1         Elgebo, välbergad, tidtals sinnesrubbad., då våldsam
//3// A. Ingeborg Svensdotter 1828. enka fattighjon 1         Fattighuset, fattig. Orolig.
//3// A. Karl Johan Svensson 1832 ogift arbetare 1         Gislaköp by, Berget, fattig, lugn.
//3// A. Anders Johannisson 1839 ogift arbetare 1         Mosseberg by, Salerskog, fattig, lugn.
//3// A. Johanna Bengtsdotter 1819 gift hustru 1         Hult torp, Sjöbo fattig, lugn.
//3// A. Johannes Andersson 1827. ogift arbetare 1         Gislaköp by, Petersborg, fattig, orolig.
//2// A. Elisabeth Abrahamsdotter 1860 ogift hemmadotter 1         Nässja Södergård, Trelleborg, fattig, lugn.
//2// A. Anders Justus Persson 1856 gift arbetare 1         Lidås, fattig, lugn.
//3// A. Marta Stina Johannesdotter 1835 gift hustru 1         Ålaryd, Mellangård, fattig, orolig.
//32// A. Otto Larsson 1843. ogift arbetare 1         Hult by, Trulsabo, fattig, lugn.
//2// A. Sven Axel Nejd 1853. ogift arbetare 1         Häradsköp by, Petersberg, fattig, lugn.
//2// B. Sven Gustaf Persson 1859 ogift arbetare     1     Fattighuset, fattig, lugn.
//3// B. Johannes Svensson 1836 ogift arbetare 1         Hult by, Fällan, fattig, lugn.
/33/ B. Johan Petter Svensson 1826 ogift arbetare 1         Barseberg, Westergård, fattig, lugn.
//2// B. Johan Wilhelm Pettersson 1864 ogift arbetare 1         Ålaryd, Hulugård, fattig, lugn.
//2// B. Anders Viktor Hansson 1861. ogift arbetare 1         Åkers prestgård, Lillängen, fattig.
Hagshult.
//3// A. Carl Jöns Magnusson 1825. Ogift. Dräng 1         Jönshults by, välbergad, stillsam.
//3// A. Sven Paulsson 1818. Gift. f.d. Jordbrukare 1         Gräshults by, välbergad, orolig.
//2// A. Karl Johannesson 1854. Ogift. Dräng 1         Torpsby, välbergad, sluten, menniskoskygg.
//3// A. Johan Månsson 1822. Gift. f.d. Torpare 1         Harpshults by, går på socken, utfattig, hetsig, arbetsam.
//2// A. Johan Gustafsson 1863 Ogift. Dräng. 1         Mörkhults by, utaccorderad, utfattig, hetsig, arbetsam
Kärda
//3// A. Jöns Johannesson 1816. Ogift. Jordbrukare 1         Bor i backstugan Broäng, orolig, våldsam, fattighjon.
//3// B. Anna Katharina Jönsdotter 1822. Ogift. icke uppgifvet 1         Bor i torpet Erikstorp, någorlunda stillsam, fattighjon.
//2// B. Susanna Andersdotter 1849. Ogift. icke uppgifvet 1         Bor i Käfsjö, bergad, förmyndare för henne, stillsam.
//2// B. J Johannes Wilhelm Svensson 1864. Ogift. Jordbrukare 1         Bor i S:t Jensbo. Deltager i arbetet i föräldrahemmet, stillsam
//1// B. Anton Emil Leo. 1873. Ogift. icke uppgifvet 1         Vistas hos föräldrarna i Nästa Månsgård. God bergning. Kan arbeta och läsa något.
//1// B. Per Gottfrid Svensson 1873 Ogift. icke uppgifvet 1         Vistas hos föräldrarna i torpet Lönhyttan. Små vilkor. Saknar arbets- och fattning gåfva.
//3// B. Johan Johannisson 1816 Ogift. utan yrke 1         Bor i Hagastugan under Källunda Säteri. Fredlig, Har vandringslusten, vill ej arbeta, fattighjon.
//3// B. Anna Lisa Andersdotter 1848 Ogift. utan yrke 1         Bor i torpet Oxhagen under Wallerstad, fattig, fredlig, Kan arbeta.
//1// B. Mina Carolina Lind 1880     1         Bor i torpet Jungahall under Kärda hos sina föräldrar, som äro i små vilkor. Är mycket orolig och fordrar ständig tillsyn. Fara värdt, att hon vid mera framskriden ålder blir våldsam. Ehuru för öfrigt frisk och stark och fastän hon både ser och hör förmå ej föräldrarna bibringa henne någon undervisning. hvarken i läsning eller ringaste handarbete. Synes dock ge någon reflexionsförmåga.
Rydaholm.
//2// A. Emma Christina Andreasdotter 1856 Hemmadotter   1         Loshylte, bergad, opålitlig.
//3// A. Anna Christina Andersdotter 1828. Hemmadotter hustru.   1         Tryggarp, fattig, lugn.
//2// A. Inga Lisa Svensdotter 1861. heg. Dotter   1         Tostarp, fattig, lugn.
//2// A. Tilda Christina Svensdotter 1858 d:o   1         d:o, d:o,d:o,
//3// A. Anders Petter Andersson 1843. Hemmason.   1         Tostarp, bergad, lugn.
//3// A. Stina Jonasdotter 1827. Und. hustru.   1         Långshult, bergad, orolig.
//3// A. Maria Jäensdotter 1822 småskollär-arehustru.   1         Kolfarp, fattig, lugn.
//2// A. Anna Lisa Jonasdotter 1859 frånfallen dotter.           1 Kolfarp, fattighjon, orolig.
//2// B. Jonas Gustaf Svensson 1857. heg. son   1         Rubblarp, bergad, god ekon. ställ, lugn.
//2// B. Tilda Lisa Karlsdotter 1866. heg. dotter   1         Hjortsjö, bergad, lugn.
//2// B. Johan Gustaf Karlsson 1868. heg. son.   1         d:o, d:o,d:o.
//3// B. Anna Lisa Kristoffersdotter 1844. frånfallen dotter   1         Tryggarp, fattighjon, lugn.
//2// B. Kristian August W. Boije 1856. hemmavarande son   1         Tryggarp, god. ekon. ställning, lugn.
//2// B. Karl August Pettersson 1853. d:o   1         Skriperyd, fattig, lugn
//2// B. Cicilia Elisabeth Nilsdotter 1860. heg dotter   1         Nederlid, god ekon. ställning, orolig.
Hånger.
//1// B. Johan Gustaf, oäkta 1872 ogift. utan yrke 1         Vårdas af sin moder, en piga Inga Alexandersdotter Bast, boende i en backstuga under Brusås. Fattighjon. Genom värk förlamad och krumpen, då är öfverarmarne ligga tryckta intill bröstet, underarmarne uppdragna och tryckta intill öfverarmarne samt handlofvarne med fingrarne utsträckta tryckta intill underarmarne. Så äro ock lårbenen uppdragna intill magen samt underbenen dragna intill lårbenen. Dessutom är det venstra skenbenet på midten genom värk draget bakåt i en trubbig vinkel. Saknar all rörelseförmåga med undantag af ögonloberna, som nästan jämt rulla fram och tillbaka (nystagmus). Man kan ej förstå , om han har förmåga att se eller höra .
Tofteryd.
//2// A. Helena Andersdotter 1856 ogift inhyseshjons dotter 1         Förut sysselsatt med vanligt husarbete. Väfnad, spinning mf.l. husliga göromål, vårdad af sin syster som eger 1/2 4 ? Ekhult. Varit stundom orolig.
Ingen sinnsjuk i Byarums församling Ingen i egentlig mening idiot inom Tofteryd och Byarum.

Specialrapport öfver de fall af Diphteri, som som undertecknad behandlat år 1888.
Socknarne. Januari Februari Mars April Maj. Juni Juli Augusti. Septemb. Oktober Novemb. Decemb. Summa
Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde Insj. Döde
Rydaholm, 1 år 2½ år                             12 år               4 5
2 år 1 år                             5 år                  
  3 år                                                
  3 år                                                
  7 år                                                
Hånger 7 år                                               3  
8 år                                                  
4 år                                                  
Forsheda 4 år 5 år 13 år       7 år               15 år   5 år               8 2
  2 år 10 år                                              
    13 år                                              
    7 år                                              
Gällaryd. 5 år       13 år 4 år             15 år                       10 2
10 år       11 år 7 år             5 år                          
7 år       19 år                                          
2 år       17 år                                          
Bolmsö. 5 år 2 år 9½ månd. 3år 7 år               10 månd 20 år 8 år                   22 9
½ år   3 månd 5 år 16 år               9 år 11 år 15 år                      
7 år   4 år 3 år                 9 år 10 år 14 år                      
    2 år 3 år                 30 år 3 år 13 år                      
    2 år                   7½ år   5 år                      
    9 år                       3 år                      
Tånnö.     21 år               8 år                           2  
Woxtorp         16 år                                       2  
        11 år                                          
Fryeled             6 år 1 år                         14 år 12 år 8 år   9 4
            4 år 2 år                         8 år 15 år        
            35 år                           6 år          
            11 år                                      
            10 år                                      
Wernamo landsförsamling             7 månd 2 år                 6½ år 4½ år       9 år     5 5
            4 år                   11 år         3 år        
            6 år                             14 år        
Tannåker                                 2 år 8 år             2 2
                                12 år 5 år                
G. Robert Boman 67 29
5 fall af Fläck tyfus förekommo i Januari månad i Rydaholm. Alla friska Verte!
4 fall af Scarlatina ha förekommit 2 i Bolmsön i Februari, 1 fall i Juni månad i Wernamo landsförs och 1 fall i Sept. i Forsheda. Alla friska inga andra smittosamma sjukdomar ha, så widt mig är bekant, förekommit
G. R. Boman

N:o 1. Öfversigt af gängse sjukdomar i Wernamo provinsialläkare distrikt år 1888.
Falu Nya Boktryckeri- Aktiebolag. Falun
Sjukdomar. Januari. Februari. Mars. April. Maj. Juni. Juli. Augusti. September. Oktober. November. December. Summa.
Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde.
Personer sjuke i:  
Hydrochepalus.                             1                   1  
Marusmus senilis           1                                       1
Meningitis tuberculosa           1                                       1
Apoplexia cerebri           1 1   1 1                             2 2
Paralysis agitans             1                                   1  
Chorea                         1           1           2  
Epilepsia                                     1           1  
Asthma bronchiale             1                                   1  
Laryngitis acuta.         11   1   1                               4  
Laryngitis chronica         1   1   1           11       1           6  
Struma         1               11   1       1           5  
Bronchitis acuta.         111 1 1111   1                       1   1   10 1
Bronchitis chronica 111   11   111   1   1   1   11   1   11   111   111   1   23 1
Bronchiectasion.                                     1   1   1   3  
Emphysema pulmonum. 1   11   1                           11   1   1   8  
Pneumonia acuta 1   1 1   1 11   11               11   11           10 2
Oedema pulmonum.           1 1                                   1 1
Gangraena pulmonum.     1                                           1  
Summa 5   6 1 11 6 13   7 1 1   5   5   4   12   6   4   79 8

N:o 2. Öfversigt af gängse sjukdomar i Wernamo provinsialläkare distrikt år 1888.
Falu Nya Boktryckeri- Aktiebolag. Falun
Sjukdomar. Januari. Februari. Mars. April. Maj. Juni. Juli. Augusti. September. Oktober. November. December. Summa.
Insjuknade. Döde. Insjuknade Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde.
Personer sjuke i:   Transpt. 79 8
Phtitis pulmonum 111   1   111 1 11   11   111   1   111   1111   111   1   111   29 1
Pleuritis. 1   1                                   11       4  
Pericarditis.                                     1           1  
Witium organicum cordis 111 1 1111   11   111   11           111   1111   1111   1111   11   31 1
Cor a diposum 1   11       1     1     11       1       1       8 1
Thrombosis venaurum     1                   1                       2  
Glossitis.                                 1           11   3  
Pharyngitis. 11   1                   11   111                   8  
Angina tonsillaris. 11111   1111   1111                               1111   111111   23  
Angina phlegmonosa                     11       11                   4  
Strictura oesophagi.                                 1               1  
Ulcus ventriculi. 1           11       1       1                   5  
Catarrhus ventriculi acutus. 11   111           111           1   11   111           14  
Catarrhus ventriculi chronicus 111   111   11111   1111   11   1111   11111   11   11   111   1111   1111   41  
Catarrhus intestinalis acutus 111   11               111   111                   1   12  
Catarrhus intestinalis chronicus. 1   1   111   111   1111   11   111   111   11111   1111   1111   11111   38  
Perityphlitis.                                 1               1  
Haernia incarcerata.           1 1                   1               2  
Ileus           1                       1               1
Summ 25 1 23   17   16   13 1 15   17   18   22 1 18   20   23   306 2

N:o 3. Öfversigt af gängse sjukdomar i Wernamo provinsialläkare distrikt år 1888.
Falu Nya Boktryckeri- Aktiebolag. Falun
Sjukdomar. Januari. Februari. Mars. April. Maj. Juni. Juli. Augusti. September. Oktober. November. December. Summa.
Insjuknade. Döde. Insjuknade Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde.
Personer sjuke i: Transport 306 14
Fistula ani.                             1                   1  
Prolapsus recti.                             1       1           2  
Chirrosis hepatis + Ascites.                 1           1                   2  
Helmintiasis 1   11               1                       11   6  
Nephritis acuta.         1           1               11           4  
Nephritis chonica 1   11     1 11   1   1   111   11   1 11 1   111   111   20 3
Hydrocoele cystica                     1           1               2  
Cystitis acuta.     1   1                   1                   3  
Cystitis chronica. 1   1               11       11       11   1       9  
Strictura uretrae.                                 11               2  
Prostatitis post gonnorhoea                                             1   1  
Hypertrophia prostata.                     1   1       1               3  
Tumer testiculi.             1                                   1  
Spermaterrhoë. 11           1               11       11       1   8  
Parametritis. 1   11       1               1   11               7  
Fluor albus. 11   111   1   111   1   11   1   111   1   11   111   1   23  
Fibroma uteri                     1           1               2  
Carcinoma uteri                         1                       1  
Prolaphsus uteri                         1               1       2  
Summa 8   11   3 1 8   3   10   7   14   9 2 10   8   8   405 17

N:o 4. Öfversigt af gängse sjukdomar i Wernamo provinsialläkare distrikt år 1888.
Falu Nya Boktryckeri- Aktiebolag. Falun
Sjukdomar. Januari. Februari. Mars. April. Maj. Juni. Juli. Augusti. September. Oktober. November. December. Summa.
Insjuknade. Döde. Insjuknade Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde.
Personer sjuke i: Transport 405 17
Eclampsia parturi.                                                   1
Febris puerperalis         1   1               1   1 1             4 1
Mastitis     1               1   1       1               4  
Hyperemesis gravidarum.                         1                       1  
Caries ossis tibiae dextri                 1   1                           2  
Ulcera cruris. 1   11       1   11       1       111       1       11  
Panaritium             1   1   1       11                   5  
Psoitis.             1                                   1  
Furunculosis.         1             1               1         1 2
Favus. 1                   1           1               3  
Psoriasis.                         1                       1  
Eczema 111   1   1   11       1       11   11               12  
Pityriasis versiculer.                                             111   3  
Chlorosis. 111   1111   11111   1111   1111   111   1111   11   11   11   111   11111   41  
Diabetis.                     1       1                   2  
Malaria.                 1                               1  
Rheumatismus articulorum acutus. 1   11                                   11   1   6  
Rheumatismus articul. Chronicus.                     11   11       11   1   1   1   9  
Rheumatismus muscularis 1   11   1                   1       11           7  
Summa 10   12   9   10   9   11 1 10 1 9   12 1 5 1 7   10   519 21

N:o 5. Öfversigt af gängse sjukdomar i Wernamo provinsialläkare distrikt år 1888.
Falu Nya Boktryckeri- Aktiebolag. Falun
Sjukdomar. Januari. Februari. Mars. April. Maj. Juni. Juli. Augusti. September. Oktober. November. December. Summa.
Insjuknade. Döde. Insjuknade Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde. Insjuknade. Döde.
Personer sjuke i:   Transp. 519 21
Rachitis. 11   1           1       11       11           1   9  
Scrophulosis.         1   11   11   1   11       11   11   11   111   17  
Migraine             1   1   1                           3  
Otitis externa 1   11   1   11               11   1   1111   1       14  
Otitis media.         1   11       111       11   1   1       11   12  
Combustio.                                 1       11       3  
Otzoena 1                   1       11   1   1   1       7  
Polypus nasalis.             1           1           1           3  
Erysipelas.                                         1       1  
Syfilis                     1   1           1           3  
Gonnorhoëa 1   11       1           1       11               7  
Neuralgia intercostalis             11           111           1           6  
Neuralgia Trigemini 1   1                                           2  
Ischias.                                     11       1111   6  
Lumbago. 111                               111               6  
Fractura radii         1                                       1  
Luxatio huemeri dextri.                     1   1       11   1   1       6  
Ulcus cornea. 11   1   1       11           111   1   111   11   111   18  
Iritis.     1   1           1                           3  
Summa 11   8   6   11   6   8   12   9   15   18   10   13   646 21