Konferensartikel

Värdering av elevers kreativitet och innovativa förmåga

Inga-Britt Skogh
Teknikum, Lärarhögskolan i Stockholm, Sweden

Ladda ner artikel

Ingår i: Forskningskonferens i teknikdidaktik : Styrdokument och klassrumsverklighet i skolans teknikundervisning

Linköping Electronic Conference Proceedings 17:3, s.

Visa mer +

Publicerad: 2006-09-04

ISBN:

ISSN: 1650-3686 (tryckt), 1650-3740 (online)

Abstract

Forskningsprojektet Assessing Design and Technology är ett samarbetsprojekt mellan forskare på Goldsmiths College och en grupp didaktikforskare på Lärarhögskolan i Stockholm kring bedömning av kreativitet och innovativ förmåga.

Utgångspunkten för studierna inom projektet är ett bedömningsinstrument som professor Kimbell och hans forskargrupp vid Goldsmiths College. Instrumentet är särkilt framtaget för att fånga förmågor som kreativitet och innovativ förmåga. Detta instrument har nu prövats för första gången utanför England.

Inom ramen för projektet studeras såväl bedömningsaktens utfall (elevernas prestationer i testet och bedömningen av dessa prestationer) som elevers och lärares upplevelser och agerande i bedömnings/bedömarsituationer. De metoder som har använts vid datainsamlingen är observationer; intervjuer och enkäter.

Bland de resultat som hittills har framkommit kan nämnas att de svenska eleverna lyckas lika bra på testet som engelska elever. Variationen i lösningarna följer också i stort sett samma mönster som i England. Precis som i England finns ingen korrelation mellan elevernas betyg i testet och elevernas skolbetyg i ämnet design. Elever och lärare är överlag positiva till testes utformning.

I studien framskymtar olika pedagogiska konsekvenser av utformningen av testet och testsituationen. Bland de frågor som väcks i studien kan nämnas frågan om vilka konsekvenser som följer av att ett bedömningsverktyg utformas för att passa i ett språkligt; kulturellt och socialt sammanhang men sedan används i ett helt annat; frågan om hur omständigheterna kring en testsituation påverkar elevernas möjligheter att göra sig själva rättvisa samt frågan om hur eleverr och lärare tänker om bedömning i skolan.

Nyckelord

Bedömning; kreativitet; skola; elever; lärare; England; Sverige

Referenser

Kimbell Richard (2005). Assessing Design Innovation i Didaktikens Forum. Årgång 2; nummer 3. Stockholm: Lärarhögskolan i Stockholm.

Lpo 94. Läroplan för det obligatoriska skolväsendet. (1994) Utgiven av Utbildningsdepartementet. Stockholm.

Lindblad; Sverker (1994). Lärarna. Samhället och skolans utveckling. Stockholm: HLS förlag.

Lindström; L.; Ulriksson; L & Elsner; C (1999). Portföljvärdering av elevers skapande i bild. Stockholm: Skolverket/Liber.

Lindström; L. (2005a). Novice or Expert? Conceptions of Competence in Metalwork i Lindström; L. (red). I Technology Education in New Perspectives. Stockholm Library of Curriculum Studies 14. Stockholm: LHS Förlag.

Lindström; L. (2005b). Att värdera kreativitet i Didaktikens Forum. Årgång 2; nummer 3. Stockholm: Lärarhögskolan i Stockholm. National Curriculum (NC2000); http://www.qca.org.uk/.

Skogh; I.-B. (2001). Teknikens värld - flickors värld. En studie om yngre flickors möte med teknik i hem och skola. I Studies in Educational Sciences 44. Stockholm: HLS Förlag

von Wright (1983) Determinism and the study of man i Philosophical Papers of Georg Henrik von Wright. Vol.1 Practical Reason; Oxford: Basil Blackwell Publisher Limited.

Citeringar i Crossref